Színek a lakásban

2017-09-19
Színek a lakásban

Bár részben ízlés kérdése, hogy milyen színt vagy színeket választunk otthonunkba, nem árt tudni, melyikkel milyen benyomást kelthetünk, illetve milyen hatással lesz hangulatunkra. Ahogy azt sem, hogy mely árnyalatokkal érdemes kiegészíteni.

A fehér a tisztaság, a nyugalom, a frissesség színe, emellett egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy tágasabbá, világosabbá, levegősebbé teszi a lakást. Túl steril sem lesz tőle otthonunk, élénk, neonszínű kiegészítőkkel például nagyon modern hangulatot teremthetsz, míg pasztellárnyalatokkal kombinálva kiváló alapot ad a vidékies, rusztikus stílusnak.

A színterapeuták és a lakberendezők is szívesen használják a nyugtató, frissítő zöldet. Bármelyik árnyalatát választjuk is, otthonos és üdítő hangulatot kölcsönzünk vele a szobának. Ha serkentő, pezsdítő színösszeállítást szeretnénk, válasszunk kék vagy pink kiegészítőket, míg a barna társításával nyugodt, pihentető, mégis inspiráló légkört teremthetünk.

Elég, ha egyetlen kiegészítőn jelenik meg, a rózsaszín így is képes finom, nőies, bájos hangulatot teremteni. Ugyanakkor világos, letisztult kiegészítőkkel egy modern, stílusos és elegáns szobában is helye van.

A kék finom, elegáns, hűvös és tiszta szín. Ha ódzkodik a narancs árnyalataitól, de kedveli a keleti lakberendezési stílust, használja a kék színt barnával kombinálva. A barna egyébként is jó választás lehet a kék mellé, hiszen melegebbé teszi a hideg színt, de nem oltja ki a kék életteli energiáját.

A lila az elegancia, a spiritualitás, az elmélyülés színe, melyet sokan az erotikával is összefüggésbe hoznak. Nagy felületen csak akkor alkalmazzuk, ha biztosak vagyunk a dolgunkban, de egyetlen bútoron vagy néhány kiegészítőn, barna árnyalatokkal kiegészítve a lila inspiráló, kreatív, meditatív légkört teremt.

A sárgának ez az árnyalata egyszerre varázsol mediterrán, mégis modern hangulatot a szobába. Jól mutatnak mellette a természetes anyagok, például a fa, de a szépen megmunkált kovácsoltvas vagy acél bútorokat is jól párosíthatjuk hozzá, akárcsak a csillogó textíliák.

A barackhoz sokan a bájos, nőies stílust társítják, pedig a lágy, púderszínű árnyalat egy kevés múlt századi eleganciát is csempész a lakásba. Finom anyagokat, elegáns, kényelmes bútorokat válasszunk hozzá, ha szeretnénk hangsúlyozni a barack előkelő tulajdonságait.